Het stimuleren van duurzame groei in een Post-Lockdown wereld

Het stimuleren van duurzame groei in een Post-Lockdown wereld

Wat betekent dit voor Elektrotechnische Groothandels?

Dit jaar biedt nog steeds evenveel uitdagingen als het vorige met de voortdurende lockdown en, ondanks de routekaart, is er nog steeds onzekerheid over wanneer deze zal eindigen. We moeten echter naar een toekomst kijken vóór het einde van dit jaar, wanneer de lockdown zal zijn beëindigd en de zaken er meer gaan uitzien zoals vroeger.

Ik zeg meer zoals vroeger, maar de realiteit is dat het bedrijfsleven voor altijd zal zijn veranderd; in sommige bedrijfstakken meer dan in andere, waarbij bedrijven die zich aan die veranderingen kunnen aanpassen, het meest succesvol zullen zijn na de lockdown.

De sector van de Elektrotechnische Groothandel heeft de lockdowns van de afgelopen 12 maanden beter doorstaan dan de meeste andere, maar nu we naar een post lockdown situatie gaan, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de groei op langere termijn duurzaam is.

Op basis van onze uitgebreide ervaring in het leveren van wereldwijde automatiseringsoplossingen aan de sector van de Elektrotechnische Groothandel, brengen we een reeks blogs uit waarin we onderzoeken hoe automatisering duurzame groei kan ondersteunen; gebouwd twee pijlers: winstgevendheid en perfecte service.

Een van de onbetwistbare veranderingen is de versnelling van de digitale transformatie. Volgens veel bronnen hebben organisaties de digitale transformatie van hun supply chain met minstens twee en mogelijk zelfs vier jaar versneld. Lees bijvoorbeeld in deze nieuwe McKinsey Global Survey over de impact van COVID-19 op de acceptatie van digitale technologieën in supply chains.

Met een focus op groei na de lockdown, zullen Elektrische Groothandels ten volle moeten profiteren van de versnelde digitale transformatie om ervoor te zorgen dat ze niet achterblijven.

In deze reeks blogs onderzoek ik duurzame groei in de versnelling van de digitale transformatie van de supply chain en hoe digitalisering en automatisering een positieve bijdrage kunnen leveren aan winstgevendheid en perfecte service.

Wat nog belangrijker is; ik zal kijken naar de gevaren van ‘t nu niet handelen en de kosten van ‘t achterblijven. Niets doen is geen optie, actie is essentieel om duurzame groei te bewerkstelligen in een wereld die zich na de lockdown bevindt.

 

Blog 1 – De Manager Finance & Control
In de eerste blog zal ik de rol van de Manager Finance & Control onderzoeken. Hoewel deze rol niet nieuw is, wenden Elektrotechnische Groothandels zich steeds meer tot hun Manager Finance & Control om een leidende rol te spelen in de digitale transformatie van hun supply chains en om daarmee aanzienlijke voordelen te behalen.

Het benadrukt hoe de Manager Finance & Control, door een holistische kijk op AP en AR te nemen, de supply chain prestaties kan beïnvloeden, de nieuwe KPI’s die nodig zijn om hun impact te meten en hoe ze duurzame groei kunnen realiseren door deze veranderingen.

Als u een Elektrotechnische Groothandel bent zonder een Manager Finance & Control, zou u moeten overwegen om deze rol te introduceren. Als u er een heeft, moet u hun taak herzien om de voordelen die ze kunnen opleveren te maximaliseren. De volgende blog gaat dieper in op het waarom.

Blog 2 – Hoe u een Betere Klant en een Betere Leverancier kunt worden
Een van de belangrijkste aspecten van een Elektrotechnische Groothandel is dat producten worden gekocht om te worden verkocht, niet als grondstof voor fabricage. Groothandels-klanten kunnen doorgaans exact hetzelfde product bij meerdere bronnen kopen. Daarom is het van cruciaal belang om de volledige supply chain als een enkele entiteit te beheren, van het inkopen van een product bij een leverancier tot de verkoop van dat product aan een klant.

Daarom speelt de rol van Manager Finance & Control een steeds grotere rol in een groothandelsbedrijf. Het behoud van klanten is de sleutel tot het leveren van duurzame groei en het behoud van klanten is afhankelijk van een perfecte service. Maar vergeet niet dat uitmuntende service van leveranciers net zo belangrijk is om ervoor te zorgen dat producten beschikbaar zijn om te verkopen.

In deze blog geef ik voorbeelden van hoe een Groothandel door automatisering en digitalisering van de supply chain een betere klant kan zijn voor zijn leveranciers en een betere leverancier voor zijn klanten. Dit zijn de acties die u nu moet ondernemen om klaar te zijn voor een succesvolle omgeving na de lockdown.

Blog 3 – Best Practice Automatisering en Best Practice KPI’s
Had u vóór 2020 een vijfjarenplan voor uw supply chain of digitale transformatie? Als u dat heeft gedaan, welke stappen heeft u ondernomen om de implementatie ervan te versnellen? Nu al onze research erop wijst dat de digitaliserings- en automatiseringsplannen met maar liefst vier jaar worden versneld, zou uw vijfjarenplan er nu heel anders uit moeten zien.

Best-practice processen worden goed begrepen, maar een van de veelgemaakte fouten is om automatisering in te zetten op de verkeerde delen van het proces, en vaker wel dan niet wordt dit aangestuurd door de verkeerde KPI’s in te voeren.

In deze laatste blog onderzoek ik de do’s en don’ts als het gaat om automatisering en meting van digitale transformatie in de supply chain. Door een deel van de kennis en ervaringen te delen die we in het bijzonder de afgelopen 12 maanden hebben opgedaan, zal ik benadrukken hoe u het rendement kunt versnellen en niet achterblijft.

De lockdown zal eindigen, de economie zal aantrekken en je moet er klaar voor zijn als dat gebeurt. Handhaving van de status quo is geen haalbare manier om voor duurzame groei te zorgen, we zijn al voorbij de tijd dat er actie had moeten worden ondernomen.

Ik hoop dat u in deze serie blogs nuttig zult vinden voor uw bedrijfsstrategie als groothandel of distributeur. Ik ben erg benieuwd wat u ervan vindt; als u niet wilt wachten tot ze allemaal gepubliceerd zijn en nu actie wilt ondernemen, neem dan gerust contact met ons op.

Scroll to Top